Souhrnný přehled článků o GDPR

Souhrnný přehled článků o GDPR

Jelikož v pátek 25. května 2018 přichází v platnost nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, připravili jsme pro vás vše, na co jsme poslední měsíce narazili ohledně problematiky GDPR. A není toho málo. 

Obecné informace

Asi nejpovedenější web připravila Mgr. Eva Škorničková na adrese https://www.gdpr.cz/
a Daniel Nytra na svém blogu: https://www.danielnytra.cz/gdpr-online-marketing/ 

Webové stránky

Pokud máte se zaváděním GDPR do vaší firmy skluz, je určitě nejvhodnější upravit to, co je nejvíce na ráně – tedy vaše webové stránky. Velmi hezký přehled připravily Anna Freimannová a Jana Dolejšová z Focus Agency. Více zde: http://www.m-journal.cz/cs/praxe/legislativa/je-vas-web-pripraven-na-gdpr-__s353x13714.htm. V poslední kapitole jsou navíc odkazy na další zajímavé články ohledně GDPR. 

Internetová agentura Sova net publikovala článek Dopad GDPR na inzerci v PPC systémech a práci v Google Analytics (http://www.sovanet.cz/dopad-gdpr-na-inzerci-v-ppc-systemech/). To jest povinné čtení pro ty, kteří používají pokročilejší nástroje pro placenou reklamu či měření. 

Směrnice

Každý podnikatel by měl mít vnitřní směrnici, která popisuje vše ohledně zpracování osobních údajů v procesech firmy. Na zajímavé čtení k tomuto bodu jsme narazili na webu Arrow Advisory Group – (https://arws.cz/article/196/gdpr-smernice). 

E-mailing

Jestliže máte databázi přihlášených lidí do newsletteru, určitě si přečtěte a prohlédněte infografiku Jak na souhlas podle GDPR od Mailkit.eu (https://www.mailkit.eu/cz/blog/jak-na-souhlas-podle-gdpr/).

Marketing

Přednášku o tom, jaké změny v digitálním marketingu naleznete od Gauss Algorithmic o GDPR na konferenci Czech Internet Forum 2017 v Praze zde: https://www.slideshare.net/GaussAlgo/co-znamen-gdpr-pro-digitln-marketing-v-eu-81104720 a dále pak o dopadech na webu 404m.com: https://404m.com/2018/04/28/adsense-po-gdpr-bez-souhlasu-bude-znamenat-navrat-ke-kontextove-reklame/

Datová úložiště

Každá firma používá určitá datová úložiště a GDPR se dotýká i jich. Více v článku na Živě.cz:
https://www.zive.cz/clanky/7-kroku-jak-prezit-gdpr-jak-data-zabezpecit-prevence-je-zaklad-4/sc-3-a-189652/default.aspx

Smlouvy se zaměstnanci

Pokud má firma zaměstnance, musí s nimi sepsat dodatky k pracovním smlouvám. Co má být jeho obsahem se dočtete na webu Hospodářské komory: http://www.gdpr-ochrana-osobnich-udaju.cz/zamestnavatel-a-gdpr-jak-se-pripravit/

Zpracovatelské smlouvy, obchodní podmínky a zásady práce s osobními údaji

Velmi zajímavé a přehledné čtení připravil pro své klienty dodavatel eshopového řešení Shoptet. Jelikož je ale problematika GDPR povětšinou společná pro všechny podnikatele, jistě si zde najde každý to své. Na adrese https://help.shoptet.cz/topic/gdpr/ můžete také rovnou získat odkazy na zpracovatelské smlouvy některých dodavatelů, jež budete mít za povinnost doložit při případné kontrole. Obdobné informace v přednášce od Shopsys (https://drive.google.com/file/d/1j26rwFTWGinQpws58WqVqjWAePz9BbDN/view).

 

ČESKÉREALITY.cz

Zásady ochrany osobních údajů naleznete zde: https://www.ceskyinternet.cz/privat-policy.html
Všeobecné obchodní podmínky pak pod tímto odkazem: https://www.ceskereality.cz/vseobecnepodminky/
Oba dokumenty doporučujeme vytisknout a přiložit do svého GDPR šanonu. 

 

Otázky a odpovědi

46 otázek a odpovědí připravila také společnost Safetica, jež se primárně zabývá bezpečností systémů – více zde: https://www.safetica.cz/blog/46-otazek-a-odpovedi-ke-gdpr/
Poměrně obsáhlý materiál přichystal také samotný Úřad pro ochranu osobních údajů – https://www.uoou.cz/gdpr-obecne-narizeni/ds-3938/p1=3938

Jestliže máte další tipy na zajímavé čtení ohledně GDPR, můžete je přidat do komentářů pod článek.

 

 


Přidejte svůj komentář

Další tipy a novinky:

Odkazy na servery: